O car detailingu

Što je Car detailing?

 

Car Detailing je usluga u kojoj će Vam profesionalci specijalnim alatima i sredstvima detaljno očistiti interijer i eksterijer vozila od prljavštine i cestovne kontaminacije.

Osim čistog vozila, odrađeni detailing će Vam također pomoći zadržati vozilo u odličnom stanju i zadržati višu vrijednost vozila prilikom prodaje.

Njega lakiranih površina je vrlo delikatna i sastoji se od tri koraka:

  1. Dekontaminacija laka
  2. Korekcija laka
  3. Zaštita laka

Prvi korak je dekontaminacija laka I sastoji se od pravilnog pranja kako bi se uklonila gruba nečistoća na najbezbolniji način, tj. Sa što manje kontakta sa površinom u tu svrhu se koriste aktivne pjene koje otapaju prljavštinu te slijedi detaljno ispiranje visokotlačnim peračem, potom slijedi kemijska dekontaminacija kojom se otapaju čestice metala, smole, katrana I ostalih čestica zadržanih na površini prilikom svakodnevne upotrebe, te za sam kraj ovog koraka mehanička dekontaminacija prilikom koje se glinom ili posebnim diskovima mehanički tretiraju površine I skidaju čestice koje su u pravile nevidljive golim okom.

Drugi korak je korekcija laka, u ovaj proces je uključeno popunjavanje većih oštećenja bojom, brušenje I poliranje adekvatnim padovima I abrazivnim pastama sve do faze totalne perfekcije.

Potom slijedi odmašćivanje površina kako bi se otklonili svi ostaci paste za poliranje te kako bi površina bila u potpunosti čista I pripremljena za nanošenje zaštite, u tu svrhu se koriste specijalni odmaščivaći prilikom samog procesa pranja te prilikom sušenja specijalnim ručnicima sama se površina dodatno tretira sa za te svrhe namijenjenim alkoholom.

Treći korak je zaštita lakiranih površina, kao sama zaštita mogu se koristiti razni prirodni ili sintetički voskovi koji osim zaštite lakiranim površinama daju poseban sjaj I dubinu, ono što je negativna strana kod voskova je trajnost I u pravilu traju do 6 mjeseci te ne pružaju nikakav oblik mehaničke zaštite,

U novije vrijeme ekologija nameće proizvođačima automobila da izbace tradicionalne nitro lakove koji su pružali određenu tvrdoću površini te ih zamjene sa lakovima na vodenoj bazi koji su nažalost puno mekaniji, u tu svrhu su proizvođači autokozmetike otišli korak dalje I napravili posebne glass coating-e koji pružaju površinsku tvrdoću do 9H po Mohs ljestvici tvrdoće te štite vozilo od mehaničkih oštećenja nastalih svakodnevnom upotrebom na period preko 7 godina.

Kotači I podvozje automobile također treba očistiti zajedno sa ostatkom eksterijera. To uključuje ne samo direktne površine ispod vozila nego I unutarnje dijelove kotača, amortizere, prostor unutar blatobrana, spone, ramena, kočione elemente I sve ostalo što je dostupno. Nakon čišćenja obavezna je zaštita svih gumenih, plastičnih, tekstilnih I ostalih površina kako bi odbijale vodu, prljavštinu, čestice kočione prašine I cestovnu kontaminaciju.

Plastične površine kao što su farovi, stražnja svjetla, obloge branika, rešetke, pragovi također se zaštićuju specijalnim premazima kako bi se eliminirala oštećenja nastala oksidacijom I UV zrakama.

Dr.Kuko Car Detailing
a touch of perfection